Importanța polinizării de către albine

Vă puteți imagina o lume în care nu avem fructe și legume? Sau cantitatea lor este atât de redusă încât se vând la același preț ca metalele prețioase? Este un scenariu sumbru și inacceptabil… Atunci cui datorăm abundența și diversitatea fructelor și legumelor care ne plac atât de mult?
Majoritatea fructelor și legumelor nu ar exista fără polenizarea de către albine. Există mai multe tipuri de polenizatori ca vântul, păsările, alte animale, cu toate acestea o treime din culturile agricole din întreaga lume depinde de polenizarea albinelor!


Beneficiile polenizării se extind pe întregul lanț alimentar și au impact asupra tuturor speciilor de pe planetă. Coevoluția plantelor și albinelor a creat un proces de polenizare echilibrat și perfect orchestrat care, atunci când este permis să continue fără întreruperi, oferă hrană fiecărui organism viu de pe pământ.
Spre exemplu, florile care sunt vizitate mai des de albine vor produce fructe mai mari și mai uniforme decât cele vizitate mai rar. Iar polenizarea cu ajutorul albinelor în comparație cu alte metode produce o cantitate mult mai mare de alimente. De aceea, în America de Nord serviciul ecologic al albinelor este evaluat la 20 de miliarde de dolari pe an!
Este fascinant să realizezi că de fapt echilibrul planetei noastre depinde de aceste mici insecte. Albinele nu doar produc miere, fagure, propolis, ceară, pastură, polen, lăptișor de matcă și alte produse apicole extrem de benefice, de asemenea ele determină producerea fructelor, legumelor și altor culturi agricole!

Atunci să avem grijă de albine! Semănați flori și practicați metode naturale și sustenabile în agricultură! Fiindcă folosirea pesticidelor este una dintre cele mai importante cauze care duc la dispariția albinelor…
Mai jos veți găsi o listă de fructe și legume care se produc în cea mai mare parte datorită polenizării de către albine.
Roșiile, ardeii, castraveții, merele, afinele, murele, coacăza, pepenele, cireșele, prunele, agrișul, strugurii, căpșunile, zmeura, perele, piersicile, floarea soarelui, fasolele, varza, sparanghelul, hrișca, conopida, țelina, vânăta, usturoiul, ceapa, pătrunjelul, dovleacul, ridichea.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *