O albină se naște regină sau devine regină pe parcursul vieții sale?

Regina este cel mai mare și mai longeviv tip de albină, ea poate supraviețui până la 5 ani și este singura femelă cu organe reproductive din stup! Regina depune ouă toată ziua pentru a genera următoarea generație de albine din stupul său.

O albină devine regină grație efortului albinelor lucrătoare din stup. Ele aleg o larvă nou-născută și o hrănesc cu lăptișor de matcă. Această substanță super nutritivă este produsă de către albine și determină dezvoltarea organelor reproductive ale larvei, astfel ea va deveni regină.

Deoarece regina nu trăiește mai mult de 5 ani iar capacitatea ei reproductivă scade odată cu atingerea acestui termen, apicultorii au nevoie să identifice cu ușurință vârsta reginei. În apicultură, la nivel internațional este recunoscută o secvență de 5 culori pentru însemnarea reginei. Fiecare culoare indică ultima cifră a anului în care s-a născut regina:
​alb pentru anii care se sfârșesc în 1 sau 6
​galben 2 sau 7
​roșu 3 sau 8
​verde 4 sau 9
​albastru 5 sau 0
O culoare este utilizată pentru 2 cifre fiindcă regina nu trăiește mai mult de 5 ani sau nu mai este productivă după acest termen.
Cred că deja ați determinat că regina din imagine este născută în anul 2020!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *