Toată mierea este lichidă atunci când este extrasă din stupi. Odată cu trecerea timpului, mierea va începe să se cristalizeze. Mierea neprocesată se va cristaliza mai repede decât mierea procesată, deoarece nu a fost niciodată încălzită sau filtrată.
Cristalizarea se produce datorită nivelului ridicat de glucoză naturală. Glucoza din miere este mai puțin solubilă în apă decât fructoza și prin urmare se separă mai ușor de apă pentru a forma mici cristale în miere. De asemenea, prezența unor particule minuscule de polen, ceară și propolis poate încuraja cristalizarea, deoarece cristalele se pot atașa de ele. Pe măsură ce apar mai multe cristale, acestea servesc fiecare ca o suprafață pentru a crește mai multe cristale, ceea ce face ca mierea să se cristalizeze și mai rapid.
Fiecare lot de miere pe care îl recoltăm în fiecare an este diferit de cel din anul precedent. Nu există două loturi la fel, fie este miere de mai, tei sau polifloră. Noi putem alege locația pentru stupi dar nu putem controla vremea și cum culeg albinele nectarul. Ele culeg orice sursă de nectar care este disponibilă. De aceea, am avut și un caz curios când în mierea de mai au apărut cristale chiar dacă cunoaștem că mierea cu un conținut ridicat de nectar de salcâm nu se cristalizează.
Din punct de vedere nutrițional, nu există nicio diferență dintre mierea lichidă și cea cristalizată. Este mai mult o preferință personală. Clienții noștri ne spun tot mai des că mierea de mai este mierea preferată a copiilor, iar mierea de tei o preferă în perioada rece a anului ca remediu împotriva răcelii și gripei. De asemenea, mierea cristalizată este tipul de miere preferat pentru ceai. Prin urmare, mierea cristalizată nu este nicidecum mai inferioară decât mierea lichidă, este doar un proces natural. Nu aruncați niciodată mierea cristalizată! Dacă aveți prea multă și nu știți ce să faceți cu ea, folosiți-o în loc de zahăr în rețetele voastre preferate!